Gran participació i moltes ganes de construir nous relats a “Barris cooperatius, ciutat comuna”

Les jornades “Barris cooperatius, ciutat comuna” van ser un èxit de participació i van demostrar, durant els dies 4 i 5 d’abril, que hi ha ganes de transformar la Barcelona posada actualment al servei d’unes poques elits. Es van notar les ganes de socialitzar nous relats i que aquests tinguin en compte les persones que habiten la ciutat, fent-la més amable, més social i més humana.

Les jornades es van dividir en   tres blocs, el divendres vam realitzar una crítica de l’economia política metropolitana i vam començar a esbossar un relat col·lectiu capaç de disputar l’hegemonia discursiva de la marca Barcelona.

El dissabte al matí vam posar en comú què entenem per un barri cooperatiu. Com estem substituint les relacions socials capitalistes per pràctiques de cooperació social en els territoris? Quines dificultats i límits tenim? Quines potències i horitzons? Entenent cooperació de forma àmplia: autogestió de la vida quotidiana, tasques de cura, equipaments i infraestructures, ajuda mútua, …

Després d’una exquisida paella a càrrec de Barrinar, de la cuina de la Base, vam fer un salt d’escala entrant a l’àmbit de ciutat. Com articulem la intercooperació entre experiències i barris? com creem un espai d’enunciació política compartit? Vam començar a pensar com reapropiar-nos, a escala de ciutat, de les dimensions econòmiques avui organitzades pel capitalisme i que desitgem, i necessitem, col·lectivitzar: habitatge, cures, educació, alimentació, … Com col·lectivitzem Barcelona? A diferència del matí, la pregunta se’ns va quedar una mica gran, però vam començar a donar respostes i vam veure que ens faltava desenvolupar i pensar més algunes propostes incipients que ja van sortir.

Contents  del resultat de les jornades, tant en contingut com en participació, amb l’assistència de molts barris i col·lectius (assemblees de barri, ateneus, centres socials, etc.) vam decidir donar continuïtat a aquest espai de reflexió, trobada i coordinació, convocant unes noves jornades a la tardor.

Aquí teniu un vídeo-resum de les jornades: