El programa de les Jornades

El programa de les Jornades

Les Jornades Barris cooperatius, ciutat comuna se celebren el divendres 4 i el dissabte 5 d’abril a Can Batlló (c/Constitució, 19 cantonada Mossèn Amadeu Oller; o c/Parcerisa, 17 cantonada amb Quetzal).

Aquí teniu el plànol de com arribar-hi.

Primer bloc

Contra la Barcelona del diner

Dv. 4 d’abril, de 19 a 21h

Tenim dues ponències:

- Núria Benach, professora de Geografia a la Universitat de Barcelona, ens parlarà de les smarts cities com vector estratègic de la governabilitat neoliberal en la metròpoli contemporània.

- L’Observatori Metropolità de Barcelona ens parlarà sobre la Barcelona dels diners i el seu desplegament estratègic, a partir d’alguns eixos principals: fluxos turístics, smart city, centre logístic…

Volem analitzar en quin entorn estem aixecant les nostres experiències, realitzar una crítica de l’economia política metropolitana i propulsar, plegades, un relat col·lectiu capaç de disputar l’hegemonia discursiva de la marca Barcelona.

Al vespre farem un concert organitzat per Arquitecturas Colectivas

Segon bloc

Com creem un barri cooperatiu?

Ds. 5 d’abril, de 10:30 a 14:00h

La gent de Cooperasec farà una introducció sobre la idea de Barri Cooperatiu i introduirà tres projectes que ens explicaran com estan desplegant aquesta hipòtesi territorial: La Base, Can Batlló, Ateneu de 9barris.

A partir d’aquestes introduccions i de l’experiència de cadascú parlarem de com podem avançar.

Volem posar en comú què entenem per un barri cooperatiu. Com estem substituint les relacions socials capitalistes, per pràctiques de cooperació social en els territoris? Entenent cooperació de forma àmplia: economia social i solidària, autogestió de la vida quotidiana, tasques de cura, equipaments, recursos, urbanisme popular, ajuda mútua, béns comuns urbans… però posant accent en allò material. Què ens manca? Quines dificultats i límits tenim? Quines potències i horitzons?

Durant les jornades hi haurà un mapa col·laboratiu que està preparant LaCol per visualitzar on estem i el que estem fent.

 

Tercer bloc

Ciutat comuna

Ds. 5 d’abril, de 16 a 19h

- Imaginem plegades com pugem d’escala, com avancem cap a la ciutat comuna. I com enunciem aquesta hipòtesi territorial com aposta estratègica per fer front a la situació present.

Volem articular la coordinació entre barris, la intercooperació entre experiències i crear un espai d’enunciació política compartit. Així com pensar com ens reapropiem, a escala de ciutat, de les dimensions econòmiques avui organitzades pel capitalisme i que desitgem, i necessitem, col·lectivitzar. Habitatge, formació, cures, abastiments, subministres, serveis, finançament, cultura, educació, consum, treball, transport, alimentació, patrimoni, energia, salut, oci, festa, tecnologia, logística, comunicació… Com col·lectivitzem Barcelona?

Dissabte, entre els dues sessions hi haurà l’opció de dinar amb Barrinar, un col·lectiu de cuina de La Base, amb productes agroecològics.